CORINPHILA veilingen

Ongeopende brief aan Otto Frank in najaarsveiling

Geadresseerde onbekend - Het lot van de familie van Anne Frank weerspiegeld in een gewone brief

Haar lot is een van de bekendste persoonlijke ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog en is nog steeds een diep ontroerend verhaal, gedocumenteerd in de dagboeken van de jonge Anne Frank. Het lot van talloze Joden in Duitsland en Europa in de periode vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog weergevend, was en is het verhaal van de familie Frank van het allergrootste belang voor toekomstige generaties. De intensiteit van de waarnemingen van Anne Frank in haar dagboekaantekeningen, de inzichten in het (emotionele) leven van haar protagonist en haar omgeving zijn getuigen van de tijd, die tot op de dag van vandaag het onderwerp zijn van onderwijs en onderzoek - van school tot universiteit.

Het lot van de familie Frank wordt weerspiegeld in een recent ontdekte (nog steeds ongeopende!) brief aan het hoofd van de familie Otto Heinrich Frank, die in september 2018 wordt aangeboden als onderdeel van de veiling van het Nederlandse postzegelveilinghuis Corinphila Veilingen. Wat op het eerste gezicht lijkt op een relatief onopvallende envelop van het kantoor van de verzekeringsmaatschappij "Gresham Engelsche Maatschappij van levensverzekering lokaal Amsterdam" kon niet worden afgeleverd, zoals blijkt uit de handgeschreven notitie "onbekend". Een "TERUG AFZENDER"-stempel, het (retour)aankomststempel van 10 september 1942 en een stempel op de achterzijde "woont niet op ... / nader adres in de wijk onbekend" met de datum van 11 september 1942 leveren daar aanvullend bewijs van.

Het was geen toeval dat de familie Frank niet meer in hun oude huis was, en de brief geadresseerd aan "Merwedeplein 37", dat sinds 1934 de residentie van de familie Frank was, niet kon worden afgeleverd. In de voorafgaande maanden had Otto Frank een schuilplaats aan de achterzijde van zijn bedrijf voorbereid. Op 5 juli 1942 ontving de oudste dochter Margot een bevel van het Centraal Bureau voor Joodse Emigratie in Amsterdam voor haar deportatie naar een werkkamp. Het gezin dook daar de volgende dag onder en leefde daarna voor meer dan twee jaar in het geheim. Gedurende deze tijd konden de inwoners niet naar buiten gaan en mochten ze geen aandacht trekken, zoals duidelijk wordt beschreven in het dagboek van Anne Frank. Een noodlottig verraad eindigde dit 'ondergrondse' leven in augustus 1944 en leidde tot de arrestatie van de familie Frank en uiteindelijk tot de dood van Anne, haar zus Margot en moeder Edith. Alleen de vader, Otto Frank, overleefde en werd in januari 1945 bevrijd uit het concentratiekamp Auschwitz.

Deze brief is een getuigenis van het trieste lot van de familie Frank. Waarom het vandaag de dag nog steeds niet is geopend, is niet duidelijk. De brief was in het bezit van de verzamelaar Stefan Drukker, wiens "Postgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog" (deel 2) wordt aangeboden als onderdeel van de najaarsveiling van Corinphila Veilingen. Ver boven het gewone, is deze verzameling van zeldzame stukken even indrukwekkend als een uitgebreide hedendaagse historische documentatie van de moeilijke jaren van de Tweede Wereldoorlog. Historisch gezien is de niet-bezorgde brief aan Otto Frank van het allergrootste belang, een bewijs van de moeilijkste periode in het leven van de familie Frank, hun ondergrondse bestaan.

De brief wordt op vrijdag 21 september aangeboden als kavel 2230

Voor meer informatie en hoge drukkwaliteit afbeelding:
Corinphila Veilingen BV, Mortelmolen 3, 1185 XV Amstelveen.
Tel. (020) 624 97 40, e-mail: info@corinphila.nl, internet: www.corinphila.nl